Test venhuis

Project 75 jaar vrijheid in West-Friesland

mei 1, 2020

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Een moment dat we niet ongemerkt voorbij mogen laten gaan. Daarom ontwikkelde Het Westfries Genootschap, het Westfries Archief, een groot aantal historische verenigingen en stichtingen en andere organisaties in oostelijk West-Friesland tentoonstellingen met als thema ‘75 jaar Vrijheid in West-Friesland’. Venhuis Communicatie Producties had de eer de tentoonstellingsborden vorm te geven en te produceren.

Corona verstoort plannen

Door tal van vrijwilligers van de historische verenigingen in de regio is keihard gewerkt om de borden op tijd af te hebben voor de meidagen. Naast grote platen zouden ook andere items worden tentoongesteld. Maar de corona-crisis gooide roet in het eten; de geplande tentoonstellingen mogen deze meimaand niet worden geopend voor publiek. De organisaties hopen ze op een later moment te kunnen tonen. Voorlopig heeft het Westfries Archief de borden op hun site gezet, zodat we ze toch vast kunnen zien!

Verhalen vertellen

De tentoonstellingen bestaan uit twee delen. Er is een algemeen gedeelte met veertien borden over de oorlogsjaren in West-Friesland. Op veel plaatsen zijn deze aangevuld met borden toegespitst op de plaatselijke situatie. Ook zal er tijdens de tentoonstellingen ander materiaal met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding  te zien zijn. Tientallen vrijwilligers van de verschillende Historische verenigingen verzamelden de verhalen uit het dorp. Kinderen van hoofdpersonen uit de verhalen zijn geïnterviewd en er zijn tal van objecten en foto’s verzameld. 

Bijdrage om de herinnering levend te houden

Joeri Oudenaller verzette samen met Trudi Boukens het meeste werk voor deze klus. Hij maakte op aanwijzen van Historische Vereniging Suyder Cogge een basisconcept en logo voor de tentoonstellingen. Toen dit ontwerp werd goedgekeurd kon worden begonnen met het opmaken van de grote hoeveelheid borden. Joeri: “De Tweede Wereldoorlog heeft mijn interesse. Ik vond het heel interessant om alle verhalen te lezen en te werken met de foto’s. Zoals de afbeelding van mensen in Enkhuizen die energie opwekken met fiets. Ik vind het mooi om met mijn werk voor dit project een kleine bijdrage te leveren aan het levend houden van de herinneringen.”

 

Trudi: “De vaak verrassend scherpe foto’s met de bijbehorende aangrijpende teksten waren voor mij een extra motivatie om het geheel mooi op te maken. Het grootste deel heeft Joeri gedaan, maar ik keek graag over zijn schouder mee vanwege al die boeiende verhalen.”

Om stroom te krijgen moesten de burgers vindingrijk zijn. Voor particulieren was de gaslevering vanaf 15 juli 1945 weer normaal. Foto Vereniging Oud Enkhuizen.

De leden van de N.B.S (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) afdeling Bovenkarspel voor het toenmalige gemeentehuis, mei 1945. Foto uit de collectie van fam Mathôt.

Een tipje van de sluier

Een tipje van de sluier

Mooie woorden

Jan de Bruin van de Westfries Archief: “Pas laat is besloten om te kiezen om de borden te publiceren op de website van het Westfries Archief. Dankzij de betrokkenheid van Venhuis is het gelukt om alles op tijd af te krijgen.”

Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap: “We vinden dat de samenwerking met jullie goed en plezierig is verlopen en dat de tentoonstellingsborden heel mooi zijn geworden.”

Journalist Martin Menger schreef een mooi stuk over de tentoonstellingen in het Noord-Hollands Dagblad.
Benieuwd naar het stuk? Klik hieronder op de link.

Samen werken aan een mooi project?

Laat het ons weten!

Nieuwe website? Logo? Folderlijn? Venhuis maakt het!

Waar kunnen we je mee helpen?

Neem contact met ons op

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Samen werken aan een mooi project?

Laat het ons weten!

Nieuwe website? Logo? Folderlijn? Venhuis maakt het!

Waar kunnen we je mee helpen?