Test venhuis
0228-545280 info@venhuis.nl

Hoe maak je jouw kantoorpand corona-proof?

mei 7, 2020

Nu de corona-maatregelen versoepelen, krijgen we veel vragen van klanten over de signing in hun kantoor. Hebben we vloerstickers nodig? En heeft het nut om posters op te hangen? Tijd om er een expert bij te halen. Evelien Koekkoek is interieurarchitect gespecialiseerd in gezonde kantoren. Ze is ruim tien jaar werkzaam in de branche en werkte voor verschillende gerenommeerde design & build-bedrijven. We vroegen haar om tips om mensen in kantoorpanden afstand te laten houden.

Om voldoende afstand te houden is het belangrijk dat er genoeg ruimte in een pand is. Veel bedrijven zullen er straks waarschijnlijk voor kiezen voorlopig 50% van de werknemers thuis te laten werken. Maar hoe zet je mensen aan om voldoende afstand te houden op de werkvloer? En hoe doe je dat met je bezoekers? We geven je een paar tips die je makkelijk in jouw organisatie kunt toepassen.

Evelien: “Vaak zijn kantoorruimtes ingedeeld met kantooreilandjes. Als je bij een eiland van zes de middelste twee bureaus ertussenuit haalt, houden de mensen op de overige bureaus automatisch genoeg afstand. Let er wel op dat het geen chaos met snoeren wordt als je bureaus verwijderd. Als het even kan zou ik de stoelen weghalen, de bureaus laten staan en ze vullen met planten. Dat is veel leuker om tegenaan te kijken dan een lege ruimte met elektriciteitskabels.

Denk in lange termijnoplossingen

Evelien raadt bedrijven aan om goed na te denken voor ze hun pand vol zetten met plastic privacyschermen. Wat als de maatregelen nog meer versoepelen? Dan zit je met al dat plastic. “Ik zou aanraden om te kijken naar lange termijnoplossingen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een multifunctioneel scherm. Het scherm kan een dubbelfunctie hebben; gebruik bijvoorbeeld een akoestisch scherm als privacyscherm.”

In gezamenlijke ruimtes kun je op een relatief gemakkelijke manier zorgen voor afstand. Door gebruik te maken van brede tafelbladen en tafelopstellingen en minder stoelen in de ruimte te zetten. In het bedrijfsrestaurant kun je verder met signing op de tafels aangeven wat 1,5 meter is.

Coronacommunicatie in je bedrijfspand

Maak het aantrekkelijk

 Het is zo normaal dat mensen dicht bij elkaar gaan staan dat je ze er vaak aan moet herinneren om afstand te houden. Plak bijvoorbeeld de ruimte rondom een bureau af met vloerstickers. Dit is een heel intuïtieve manier om de boodschap over te brengen. Evelien: “Maak er vooral iets moois of grappigs van. Mensen worden niet gelukkig van vingerwijzingen met strenge teksten en rood-witte linten. Als je de boodschap op een leuke manier weergeeft zijn mensen meer geneigd om de nieuwe regels op te volgen. Nu zie je overal op de winkels A4tjes hangen met ‘We moeten dicht, RIVM dit, regels dat. Pak het wat creatiever aan!”

 

Communiceer op de juiste plek

Oke, geen strenge A4’tjes met regels bij de entree, printers en koffieautomaten dus. Maar waar brengen we de boodschap aan om te zorgen dat hij over komt? Evelien: “De boodschap komt het best aan als je hem laat zien op plekken waar mensen sowieso kijken. Dus op ooghoogte en bij hun voeten. Zorg voor duidelijke korte teksten die makkelijk te lezen zijn. Pijlen en bekende iconen werken ook goed. Door iconen te gebruiken is je boodschap ook makkelijk te snappen voor niet-Nederlandse bezoekers en kinderen.

 

Eenrichtingsverkeer met signing

Nog een tip van de expert: “Werk als het kan met eenrichtingsverkeer in je kantoorpand. Je ziet nu veel open werkruimtes met werkeilanden. Werk met leuke stickers op de vloer en sluit een route eventueel af met planten. Je kunt ook goed planten gebruiken om te zorgen dat mensen niet te dicht langs de bureaus lopen. Dat is veel fijner om tegenaan te kijken dan van die stomme plexiglas platen.” 

Op zoek naar advies?

Neem contact met ons op als je jouw kantoor wilt uitrusten met creatieve signing. Voor meer vragen over interieurarchitectuur waar mensen gezonder en blijer in werken neem je contact op met Evelien: www.Koekkoek.me

Op zoek naar corona-communicatiemiddelen?

Laat het ons weten!

Vloerstickers? Posters? Nieuwe website? Logo? Folderlijn? Venhuis maakt het!

Waar kunnen we je mee helpen?

Neem contact met ons op

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op zoek naar corona-communicatiemiddelen?

Laat het ons weten!

Vloerstickers? Posters? Nieuwe website? Logo? Folderlijn? Venhuis maakt het!

Waar kunnen we je mee helpen?